Total Pageviews

Subscribe Here

TERIMA KASIH PEMBACA

31 December 2016

Throwback 2016: Coretan Emosi


2016 tiba di penghujung. Saya nak berkongsi emosi saya sepanjang 2016 dlm perkhidmatan saya sebagai guru bimbingan dan kaunseling. Banyak perkara yg baik baik berlaku sepanjang tahun. Semoga yg baik baik ini berulang lagi pada tahun mendatang dan yg membuatkan saya sedih dan marah tidak berlaku lagi pada tahun tahun mendatang.

Perkara paling menceriakan hari saya :)
Tentulah kemenangan demi kemenangan yg saya kecapi sepanjang 2016
- Naib Johan Pertandingan Bahas Guru   WPKL
- Johan Pengurusan Kaunseling Terbaik WPKL
- Johan Amalan Kaunseling Terbaik WPKL
-Tempat kelima Pengurusan Kaunseling Terbaik Kebangsaan
-Johan Amalan Kaunseling Terbaik Kebangsaan
- Anugerah Emas Pertandingan Inovasi Psikologi Kaunseling Kebangsaan
- Pengurusan Unit Terbaik Anugerah HEM Sekolah
- Anugerah Inovatif
- Anugerah Kelab Aktif Anugerah Kokurikulum Sekolah
Banyaknya sijil dan trofi tahun ni..bab tulah yg menyeronokkan. 

Perkara yg sampai sekarang saya tidak percaya mustahil saya lakukan!
Pertandingan bahas...hahaha saja suka suka daftar diri masuk. Niat nak tgk mcm mana team bahas ni berjalan dan nak ambik ilmu sbb sy tak pernah masuk langsung pertandingan bahas dan bukan peminat bahas.  Tup tup takda wakil lain pun hanya kami berlima saja untuk Zon Pudu iaitu saya, Afiqah dan 3 wakil dari SMK Seri Bintang Selatan. Adeh..butterfly in my stomach tiap kali team kami bertanding. Mujurla jadi simpanan je yg tak bercakap tapi kutip point penting pencadang dan pembangkang tiap kali ada usul dan bantu team. Tapi kedudukan simpanan ni tetap atas pentas di belakang wakil yg membahas..huhu Yang Berhormat Nurhaiza Che Mat cam best je wakil rakyat yg lain panggil saya mcm tu..ahaks.  Team kami menang Naib Johan Pertandingan Bahas Guru WPKL..sweet moment yg takkan saya ulang lagi. Cukup sekali!



Perkara yg membuatkan saya gundah gulana
Pengesahan jawatan guru cemerlang pada 16 Mac 2016 setelah setahun memangku sejak 16 Mac 2015 tetapi surat lewat terima hampir pada bulan Ogos. Namun dapat juga pengesahan. Alhamdulillah ..

Perkara yg buat saya tersenyum krn berjaya capai lagi :)
KPI kehadiran penuh ke sekolah untuk 3 tahun berturut 2014 hingga 2016. Yeah boleh dapat sijil lagi :) Sepanjang 16 thn servis, saya menerima 9 kali sijil kehadiran penuh bekerja. Alhamdulillah sekali lagi atas kesihatan dan kemudahan untuk berkhidmat.

Perkara yg membuatkan saya tersipu -sipu malu:
Penangan blog saya nurhaizachemat.blogspot rupanya mempunyai silent follower dalam kalangan gbk. Apabila saya ke Perak untuk pertandingan Amalan Dan Pengurusan Kaunseling Terbaik Kebangsaan, ramai gbk menegur dan bergambar dgn saya krn menjadi follower saya. Dan apabila saya ke Kedah untuk Simposium Amalan Dan Pengurusan Kaunseling Terbaik  Kebangsaan, guru kaunseling Kedah yg melawat pameran bergambar dan tak putus mengucapkan terima kasih dan ajak bergambar..huhu mcm artis selebriti rasanya tapi malu jugak sbnarnya dalam saya melayan berposing dan bersesi soal jawab. Orait kemuncaknya ialah apabila pensyarah IAB menegur saya dan mengatakan dia juga follower saya dan selalu merujuk blog saya untuk senario perkhidmatan kaunseling sekolah. Huhuhu orait geng sekerja saya tersengih sengih melihat penangan org bergambar dgn saya. Kenangan yg tidak akan saya lupakan...


Perkara yg membuatkan saya menangis:
Dimaklumkan yg saya akan dipindahkan sekolah oleh staf pejabat!  Terus tak keruan nak drive dari outstation hari tu dan roger sana sini seharian ...waaa rupaya disakat oleh rakan sekerja bila kantoi saya contact JPN. Tapi ...bila boss di JPN sendiri yg datang kpd saya sewaktu pameran inovasi peringkat JPWPKL, dgn serius mengatakan yg saya sudah patut bergerak dari sekolah sekarang untuk membantu unit kaunseling sekolah lain pula. 'Bergeraklah dan byk peluang yg anda tak nampak untuk membantu dalam skop lain pula' saya mengangguk angguk dan tersengih... tetapi apabila boss saya beredar pergi dari booth pameran kami, terus saya menangis nangis sampai tak terkata Rozi , Raudzah dan Padali. Kak Raudzah memujuk saya berhenti menangis bimbang berjangkit tangisan tu pada dia dan Rozinani.

Perkara yg membuatkan saya sentap dan marah:
Apabila entri blog saya mengenai borang keberhasilan guru kaunseling tahun 2016 dgn format baru tetapi ada satu blog yg agak dikenali dalam kalangan cikgu juga mengambil borang keberhasilan saya tahun 2015 sbg rujukan dan mengatakan contoh borang keberhasilan guru kaunseling untuk 2016. Saya tak suka krn entri lama 2015 untuk format 2015 bukan utk 2016. Mmg rakan yg mengenali saya tau yg borang tersebut adalah kepunyaan saya. Umpama di blog saya, saya mengajar lain dan di blog lain mengajar lain. Padahal item item untuk borang tersebut semuanya merujuk kepada saya. Saya tidak kisah jika dishare kerana itu dikongsikan dlm blog tetapi saya tidak suka jika dikongsi pada entri tahun semasa perkara yg dah tak releven. Lebih baik bertanya pada tuan empunya. Dengan selamba saya sound pada entri tersebut mengapa publish to public  tanpa keizinan ( nak sound empunya blog,  hampir semua org kata tak kenal admin) dgn niat saya sbnarnya untuk membetulkan format yg tak releven untuk 2016 lagi.

Perkara yg membuatkan saya TAK TERKATA.
What? Dicalonkan untuk APC anugerah perkhidmatan cemerlang sekali lagi !! Saya ingatkan apabila kita telah memegang jawatan GC iaitu laluan skim guru cemerlang kita tidak akan mendapat pencalonan untuk APC lagi. Namun rupanya boleh juga. Saya benar benar tak terkata betapa pentadbir sangat menghargai khidmat saya.:) Terima kasih boss. 

#bye 2016 ..thank you for being nice :)


No comments: