Total Pageviews

Subscribe Here

TERIMA KASIH PEMBACA

23 June 2017

Selamat Hari Raya Dari UBK SMK Cheras


Hari ini dengan rasminya sekolah di Malaysia mula bercuti. Mood beraya dah sampai. Photoshoot kad raya saban tahun kami buat tapi tahun ni bertiga setelah Padali bertukar ke KPM. Bukanlah terer bab editing untuk kad raya..so taraaaa ni jela hasilnya ringkas je.:)

Selamat bercuti warga sekolah. Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin dari kami kaunselor dari Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMK Cheras. Buat alumni yg ingin beraya, roger sebelum datang supaya sempat angkut kuih raya dari rumah kami. Sekolah akan adakan majlis RIMUP Hari Raya pada 22 Julai nanti, maka anggap jela untuk student Cheras kita beraya bersama sama pada 22 Julai nanti ye. 
Jom balik kampung..oooo..balik kampung..hati riang.


       
*بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيم*

*اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ ْ ِ*  
Salam Jumaat 28 Ramadhan 1438H
*Ya Allah,TERIMA KASIH* atas kehidupan hari ini untuk *NAFAS* dan *REZEKI* yang Engkau limpahkan... jadikanlah permulaan hari ini dengan penuh *KEBAIKAN*, pertengahannya membawa *KEJAYAAN* dan pengakhirannya suatu *KEBERUNTUNGAN*..jadikan awalnya *RAHMAT*, pertengahannya *NIKMAT* dan penghujungnya *PENUH BERKAT..*

*آَمِيّـٍـِـنْ... آَمِيّـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن*

22 June 2017

Majlis Penutup Ihya Ramadhan

Hari ni merupakan hari terakhir persekolahan untuk bulan Jun memandangkan kami akan bercuti pjg selama 10 hari sempena Sambutan Hari Raya. Aturcara bagi pengisian Màjlis penutup  bulan Ramadhan telah dilaksanakan iaitu majlis khatam quran, majlis penyerahan cenderahati untuk pertandingan, majlis penyerahan sumbangan duit raya bagi yg layak, dan sumbangan duit raya RM 5 untuk semua murid Islam yg hadir hari ini. Acara bersalaman antara murid dan guru dan antara guru sesama guru.
Aktiviti tazkirah oleh pengerusi Persatuan Agama Islam iaitu Mohd Aliff B Abu Bakar dan bacaan yaasin.

Mood beraya dihidupkan menghampiri Syawal..selamat hari raya . Maaf zahir dan batin.

Happy birthday 
To my beloved sister
May your life full of happiness


























'









21 June 2017

Penjelajahan Kerjaya Doktor Veterinar




Dah lama takda pertandingan yg melibatkan murid dalam bentuk penjelajahan kerjaya seperti ini. Kali terakhir pd tahun 2012 apabila Eksplorasi Alam Kerjaya( EAK)dan Folio Kerjaya dipertandingkan hingga peringkat JPWPKL. Projek tersebut merupakan kebitaraan UBK SMK Cheras yg wajib mendapat johan kerapkali, dan naib johan kadang - kadang sejak tahun 2001 lagi. Oleh itu, apabila pertandingan penjelajahan kerjaya iaitu projek untuk meneroka sendiri tpt kerjaya diadakan iaitu satu pertandingan yg diberi nafas baru seperti EAK cuma tanpa buku dokumentasi hanya pembentang perlu menggunakan multimedia dan dibentang ala model kerjaya..susah untuk saya mengatakan tidak.
Memilih kumpulan PRS dari murid Juara sekolah untuk menyertai pertandingan ini. Step pertama memilih tajuk doktor veterinar..dan kemudian mendekati lebih dekat kerjaya doktor veterinar tersebut. Kami ke Hospital Veterinar KL yg terletak 5 minit sahaja dari sekolah kami.
Mengambil anak kucing dari pondok pak guard untuk dijadikan bahan kajian kami tak pasal pasal dapat nama kucing ni iaitu cream O :)
Orait ni pengalaman pertama peserta ke Hospital Veterinar. Selepas raya nanti kami follow up lagi untuk meneroka bidang tugas kerjaya veterinar yg lain pula. Boleh tahan juga masa menunggu giliran untuk mendapatkan perkhidmatan..hampir 2 jam juga. Begitu juga dgn orang lain. Ramai betul org yg ingin mendapatkan servis doktor veterinar ni.
Ilmu baru yg cikgu pelajari hari ni..jika kucing sakit kita ukur suhu badan dgn memasukkan termometer kedlm bontotnya dan jika mencecah 40 darjah celcius barulah dianggap demam. Jika di hospital veterinar ini menyediakan perkhidmatan pemandulan tetapi haiwan peliharaan perlu divaksin terlebih dahulu sebanyak 2 hingga 3 kali.
Sebaik habis cream o menerima rawatan pemeriksaan kesihatan, kami pun ke kedai veterinar untuk membeli wetfood, susu dan peralatan untuk penjagaan kitten. Okey...persoalannya skrg siapa nak jaga Cream O ni sampai tarikh pertandingan? Uhuk..uhuk..takde siapa yg sanggup kenalah amik Cream O ni jadi anak bongsu cikgu..uhuhu.

Selamat bersara Pn Tan