Total Pageviews

30 September 2017

Majlis Graduasi SMK Cheras 2017





Sabtu..dan kami perlu ke Darul Puteri untuk Majlis Graduasi 2017 yg diadakan hari ini. Dengan tema hijau bagi guru guru maka kelihatan pelbagai jenis tona hijau dalam majlis graduasi ini. Saya hanya memegang jawatan sbg Ketua AJK Dokumentasi manakala AJK Fotografi ada orang yg lain. So selepas mengambil beberapa keping gambar sewaktu sblm penyampaian sijil graduasi, maka bolehla saya duduk. Hmm perlahan lahan meminta Kak Raudzah membuka laptop dan kami menyiapkan dokumentasi Amalan Disiplin Terbaik untuk dicetak oleh pencetak dan skrip KIK. Huhu..walaupun guru semeja bergurau dgn kami yg busy memanjang hingga meja makan pun bawa laptop kami pasrah :)
Lega bila sblm pkl 11 pagi selesai proses edit dari pencetak dan selesai skrip KIK dan sebaik sahaja kami menutup laptop, makanan dihidangkan. Waaa laparnya mmg saya makan double saiz hidangan.
Ini pertama kali percubaan kami mengadakan Majlis Graduasi di luar dgn murid berjubah dan diraikan seperti graduasi. Nampaknya memang selesa program dgn dewan yg beraircond.
Tamat sahaja jamuan, apalagi masing masing berswafoto , berposing dgn rakan sekerja atau anak murid. Semoga menjadi kenangan terindah buat anak anak ini. Dan saya pula tentunya meliar mata mencari murid murid PRS saya untuk berfoto bersama :)


#quality sleep i need
   For my sign of  fever and vomit







29 September 2017

Cara Membina Skrip Kumpulan Inovatif Kreatif






Hari kedua bengkel pembinaan skrip. Kami mengambil pembahagian markah untuk 15 minit presentation dan diagihkan masa untuk setiap pembahagian markah tersebut. Menariknya ialah mcm senang tp seharian jugak kami menyiapkannya untuk disesuaikan dgn power point. Setelah itu test suara setiap org perlu membaca skrip tersebut mengikut intonasi yg betul. Saya share skrip yg dibina mengikut wajaran markah.













Settle TNB
Skuad Cakna Murid











 

28 September 2017

Bengkel Pembinaan Skrip Kumpulan Inovatif Kreatif

Hari ini check in kat sini pulak untuk bengkel 2 hari 1 malam..sambil menyiapkan dokumentasi Amalan Terbaik Disiplin. Huhu bercapah capah kerja menjelang Oktober nanti.
Memandangkan KIK ni tiada sumber rujukan pun di sekolah mahu pun di Zon, maka BPSK Bhgn Psikologi Kaunseling KPM mengadakan latihan membina skrip dan latihan presentation kpd peserta terlibat. Sebelum itu, kami dibimbing dgn presentation dari kumpulan yg pernah memenangi pertandingan ini tahun lepas.
Persembahan hanya 15 minit sahaja dan kami membina skrip berdasarkan slaid KIK. Cara membina skrip mengikut  slaid pun ada teknik rupanya..untuk mengawal lebih masa dan agar pengendali komputer dapat mengingati slaid yg mana perlu dipaparkan.
Lontaran suara dan intonasi suara juga memainkan peranan.

Physical stress with hectic mind
#lets sing sedetik wajahmu..:)









26 September 2017

Mesyuarat Agong Zon Pudu Dan Hi Tea 2017





Bengkel di Morib yg sepatutnya tamat pkl 12 tgh hari tetapi saya dah minta excuse pkl 10 pagi untuk ke Hotel Ridz Carlton di Bukit Bintang. Makanya pada pukul 10 pagi drive dari Morib ke KL sejam 20 minit untuk bersama sama ahli Guru Kaunseling Zon Pudu. Aktiviti tahunan yg huhahuha gelak sakan mencuit perasaan ntah mcm mcm perkara nak dibualkan.

Saya terlepas mesyuarat agong tapi tahniah pada partner saya Pn Rozinani selaku Timbalan Pengerusi MGK Zon Pudu. Dan pengerusi kami ialah Azni dari SMAWP KL. Setiausaha Azyan sicantik dari SMK Puterijaya. Terima kasih Kak Huda yg menjadi pengerusi untuk dua tahun. Semoga khidmat bakti barisan AJK untuk dua tahun tersebut diredhai dan dirahmatiNya. Acara penyampaian sijil dan hadiah kepada barisan AJK disampaikan oleh tuan Rofii selaku penolong pengarah kaunseling JPWPKL. 

Terima kasih juga kpd barisan guru kaunseling yg telah berpindah keluar zon seperti Zurita, Padali yg bertukar Ke KPM, Azmi yg bertukar ke PPD, En Chua yg bersara..terima kasih atas jasa anda di Zon Pudu. Penyampaian cenderahati yg tidak seberapa dari kami.

Tahniah kpd barisan subzon C yg telah berjaya menganjurkan program ini. Dengan ahli ahli yg aktif menjadi AJK yg tentunya dari org kuat Pn Kang dan Nabira.  Dengan penangan Kang yg hebat mencari tajaan maka dapatlah menjalankan aktiviti mesyuarat dan makan makan di hotel 5 bintang.ni.
Yang penting aktiviti makan makan sambil bertukar hadiah diteruskan, tradisi ahli guru kaunseling Pudu untuk mengeratkan bonding antara kami. Penerima hadiah akan rasa suprise nak tau siapala yg akan bagi hadiah. Dan pemberi hadiah pula rasa suprise nak cabut nama yg perlu diberikan hadiahnya.
Menarik kan.
Terima kasih kepada penyumbang yg sudi menaja cabutan bertuah. Semoga murah rezeki anda. Oh yeah..saya antara penerima cabutan bertuah :)
#Tq to my fav taxi driver
Pak Majid..