Total Pageviews

31 October 2017

Pertandingan Amalan Disiplin Terbaik Kebangsaan 2017: SMK Cheras




Hari ini memandangkan kami mendapat undian no 1 untuk pertandingan Amalan Disiplin Peringkat Kebangsaan 2017 maka kami terus ke bilik pertandingan untuk berlatih. Pertandingan berjalan lancar dan hanya satu soalan juri sahaja. Habis presentation saya ke booth sendiri.  Mataku macam mata panda dah.. huhuhu sebab tidur tak menentu minggu ini.
Tahun ini saya tak dapat untuk melihat pembentangan dari negeri lain kerana menjaga booth pameran sendiri dan dalam masa yg sama melihat pameran org lain krn pada pukul 12 tgh hari sahaja semua booth perlu berkemas. 

Buat yg singgah di booth kami, terima kasih banyak banyak ye. Saya ingatkan apabila saya menyertai pertandingan amalan disiplin tak adalah yg menyedari kewujudan saya tetapi ada sahaja yg datang dan telah menegur saya huhu penangan blog saya yg menyebabkan follower blog saya menegur saya. Alhamdulillah sekiranya blog saya memberikan input kepada pembaca. 

Berita baik di penutup hari ini, booth kami terpilih antara 6 booth terbaik sekolah menengah dan perlu setting pameran semula di JPN Johor kerana majlis penutup akan diadakan esok di JPN Johor 

Pukul 5.00 petang kami ke JPN Johor pula bersama sama 24 peserta pameran iaitu 6 booth terbaik bagi setiap kategori..dan tiba di sana 5.30 petang. Setting dah habis hampir pukul 7 malam dan bergerak semula ke hotel dah pukul 7.40 mlm hingga kepala saya dah pening dan berangin. Air halio O is the best menu untuk saya. 
Semoga ada berita baik untuk saya esok.
Selamat malam ..

Hi..Legoland :)































30 October 2017

Simposium Hal Ehwal Murid Peringkat Kebangsaan 2017

Cuaca yg baik untuk bertolak ke Johor pagi ini. Seawal pukul 7 pagi kami bertolak dari sekolah menuju ke University Netherland di  Gelang Patah, Nusajaya untuk pertandingan Amalan Disiplin Terbaik Peringkat Kebangsaan. Percubaan pertama saya untuk join pertandingan kategori ini dgn bergabung dgn setiausaha HEM sekolah untuk program SUIT Sahsiah Unggul Individu Terbilang.
Tetapi dengan kekuatan 3 ahli kali ini iaitu Kak Raudzah, Nafsah dan saya.
Sayu lak teringat Rozi yg tidak sihat untuk ikut serta dan Padali yg telah berpindah di KPM. Tahun ini kami menaiki bas yg disewa dgn perkongsian sewa bas dgn sekolah dan JPN.
Tiba di sana dah pukul 1 tengah hari. Kami set up booth kami dengan menggunakan saiz meja yg disediakan shj tanpa extend apa yg patut. Mujur kak Raudzah bawa dua anaknya yg menumpang bas ke Johor untuk balik ke kampung, bolehla guna tenaga anak lelakinya mengangkut apa yg patut di tingkat 1 pameran untuk amalan disiplin kebangsaan.
Dengan bermodalkan piala piala kemenangan kami yg releven, inovasi modul spot suit menangani murid berisiko keciciran sekolah, dokumentasi program SUIT sekolah, kajian tindakan yg dijalankan sepanjang 2012 hingga 2017, serta hiasan seperti jubah graduasi, rama rama membuatkan booth kami antara booth yg cute je tanpa extend.
Taklimat pengundian dijalankan dan waaaa....mendapat undian nombor yg paling saya tak nak iaitu nombor 1. Semua orang bersorak pada saya..malula pulak.
Pameran diadakan hingga pukul 5 petang dan kami check in hotel pada pukul 6 petang dgn keletihan.

# JDT...we are coming.




















28 October 2017

Majlis Semarak Kasih Sehati Sejiwa 2017




Hari terakhir bertugas selaku AJK Biro Profesionalisme Kelab Guru 2017 dgn penganjuran hi tea akhir tahun warga Ceria dengan tema denim. Alhamdulillah saya dapat anugerah juga pada Majlis Semarak Kasih ini
1) Anugerah Kehadiran Penuh
2) Anugerah Inovasi Terbaik
3) Anugerah Pembinaan Sites Terbanyak Dalam VLE Frog.
4) Sijil penghargaan AJK Kelab Guru

Sedar tak sedar dah dua tahun dalam team Kelab Guru sesi 2016 dan 2017. Wah..sedih pun ada. Masing masing ada bakat dan potensi yg lain dari sekadar guru biasa. Dengan sportingnya masing masing memakai tema denim :)
Dan yg mendapat anugerah guru pakaian bertema terbaik tentulah kpd Cik Jamaliahazmira karimah yg pandai berfesyen dan tak kurang hebatnya Cik Afiqah Mohd Sidek dgn jeans bermaniknya serta Tahniah juga kpd Pn Narinder dan En Mohd Noor. 

Tahniah kpd penerima anugerah kehadiran penuh seramai 11 org guru.. dan untuk saya sijil kehadiran penuh ini koleksi peribadi saya yang ke 10.

Tahniah juga kpd penerima anugerah VLE Frog. Bagi kategori pengguna log in terbanyak, pengguna assigntment yg byk dan pembinaan site terbanyak. Setiap kategori mempunyai 3 pemenang. Part ni la tak sangka dpt anugerah ke3 terbanyak bina sites..huhu kena rajin buat site lagi untuk kemudahan warga sekolah. 

Tahun ini kami menggunakan cabutan bertuah secara cash...dan saya hanya tukang hulur envelope hadiah dan nama saya tidak tersenarai untuk cabutan bertuah pun. Mungkin rezeki hadiah pengiktirafan je kan.  :) 

#bulanmenuaihasil.



Anugerah Kehadiran Penuh

Anugerah Inovasi Terbaik bersama team KIK

Anugerah Pembinaan Site Terbanyak
 Dalam VLE

Sijil pengerusi Kelab Guru 2016/2017

Sijil setiausaha Kelab Guru 2016/2017

Sijil AJK Kelab Guru 2016/2017

Sijil Bendahari 

Sijil AJK Biro Profesionalisme 2016/2017

Sijil AJK Biro Profesionalisme 2016/2017

Sijil Naib Pengerusi 2016/2017

Sijil AJK 2016/2017

AJK Biro Ekonomi 2016/2017














Tahniah AJK Kelab Guru yg baru


Kenangan bersama Kelab Guru sesi 2016/2017


Puan pengetua memberi ucapan







Pakaian bertema terbaik

Pakaian bertema terbsik





Farewell  Soffiya. Semoga gembira di tempat baru